Când vine vorba de vânzarea unui imobil, este bine să parcurgi niște etape pregătitoare care te vor ajuta în procesul tranzacționării și vor scurta durata de timp până la vânzare. Vei găsi în cele ce urmează câteva dintre aceste etape, cu mențiunea că pot diferenția în funcție de starea sau situația în care se află imobilul tău atunci când te decizi să îl pui în vânzare.
1. Pregătirea documentelor
Atunci când vinzi un imobil, este bine ca în primul rând să te asiguri că ai pregătite toate documentele necesare tranzacționării și că nu există eventuale lipsuri care să te împiedice să duci până la capăt vânzarea. Ține cont că ar fi extrem de neplăcut să fii pus în situația de a-i transmite unui potențial client că nu dispui de toate documentele atunci când s-a decis că vrea să cumpere proprietatea ta. Șansele ca acesta să se răzgândească în legătură cu achiziția sunt foarte mari atunci când intervin astfel de situații.
2. Pregătirea proprietății
Înainte de a promova proprietatea, stabilește exact ce bunuri include, ce finisaje are sau ce îmbunătățiri / reparații urmează să faci. Notează toate aceste detalii. Cu cât ești mai organizat, cu atât îți va fi mai ușor. Ideal ar fi să eliberezi proprietatea de toate bunurile pe care nu le incluzi în prețul de vânzare, însă dacă nu poți face asta înaintea tranzacționării, asigură-te totuși că le oferi celor interesați toate detaliile.
Un alt aspect foarte important este să te asiguri că toate facilitățile sunt funcționale. Verifică instalațiile, utilitățile, aparatajele, electrocasnicele dacă e cazul, toate trebuie să fie în perfectă stare de funcționare. Acolo unde acest pas nu se aplică și dorești să vinzi o proprietate fără a oferi unele sau o parte dintre aceste funcționalități, din nou e bine să îți notezi și să comunici asta în anunțul tău de vânzare.
Prima impresie contează, așa că oferă-i proprietății tale un aspect vizual impecabil. De la curățenie, aerisire, aranjarea micilor detalii, curățarea curții sau a terenului dacă e cazul, tot ce consideri tu că este necesar pentru ca totul să arate proaspăt, curat și aerisit. Pune în valoare fiecare colțișor și oferă-le potențialilor cumpărători posibilitatea de a vedea cu adevărat principalele avantaje ale proprietății tale. De multe ori acestea se pot pierde dacă aspectul este unul încărcat sau neîntreținut.
3. Fotografiile
Nu trebuie să fii neapărat un fotograf profesionist pentru a realiza câteva poze reușite pentru proprietatea pe care dorești să o vinzi. Trebuie doar puțină atenție și urmarea câtorva etape simple cum ar fi:
- Folosește un telefon mobil performant pentru a realiza fotografiile dacă nu dispui de un aparat foto profesionist;
- Întotdeauna șterge lentila camerei de fotografiat înainte să faci pozele;
- Dacă fotografiile sunt de exterior, realizează-le în timpul zilei, ideal când vremea este frumoasă;
- Pentru fotografierea interioarelor, aprinde becurile chiar dacă este ziuă afară;
- Încearcă să identifici cele mai bune unghiuri și fă pozele cu unghi larg;
- Evidențiază în poze cele mai atractive aspecte ale proprietății.
4. Stabilirea prețului
Înainte să decizi cu privire la prețul pe care îl ceri, analizează puțin piața imobiliară în zona ta și mai ales caută să vezi ce prețuri au proprietățile similare cu cea pe care dorești să o pui în vânzare. Vei vedea că prețurile proprietăților asemănătoare vor fi diferite în funcție de avantaje și / sau dezavantaje. Ține cont de aceste aspecte și alege să stabilești un preț corect.
Dacă apar dubii sau ești nehotărât cu privire la prețul pe care să îl ceri, consultă-te cu cineva care are cunoștințe în domeniul imobiliar sau care ar putea să îți evalueze corect proprietatea.
Când stabilești prețul final, e bine să ții cont totuși de o marja de negociere. Orice client va fi încântat dacă reușește să obțină un preț mai mic în discuțiile cu tine. Atenție însă, această marjă de negociere trebuie să fie una corectă. Nu mării foarte mult prețul în speranța că dacă vei lăsa mai mult din prețul afișat vei convinge mai repede clientul să cumpere, pentru că în felul acesta riști să ai un preț exagerat de mare și nu va fi nimeni interesat de o eventuală negociere.
5. Descrierea proprietății și a ofertei
Întotdeauna pune-te în locul clientului și imaginează-ți ce detalii ai vrea să cunoști tu despre o proprietate ca a ta înainte să o cumperi. Apoi notează aceste detalii în așa fel încât să scoți în evidență aspectele pozitive. Iar dacă sunt puncte slabe nu încerca să le camuflezi ci mai degrabă comunică-le într-un mod cât mai transparent și oferă-le celor interesați prilejul să își facă o idee cat mai clară despre ce vinzi. Oricât de tare îți dorești să-ți vinzi imobilul într-un timp foarte scurt, niciodată să nu treci, în descrierea proprietății tale, aspecte care nu reflectă realitatea.
Detaliile legate de suprafețe trebuie dovedite prin acte. Dacă nu cunoști suprafețele exacte așa cum apar ele în documentele proprietății, atenție mare la ce anume treci în descriere legate de acestea.
Pe lângă descrierea efectivă a proprietății, locația este unul dintre cele mai importante detalii pentru clienți, de aceea ai grijă să amintești în descrierea ta toate aspectele pozitive cu privire la amplasare și împrejurimi.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante etape de care e bine să ții cont atunci când dorești să vinzi ceva în domeniul imobiliar. O agenție imobiliară te poate ajuta în tot acest parcurs, mai exact poate să te asiste și să te îndrume cu privire la pașii de mai sus sau la orice situație neprevăzută care poate apărea. În plus, atunci când alegi să colaborezi cu o agenție imobiliară, aceasta are deja clienți interesați de proprietăți precum cea pe care o ai tu, aspect care ar putea scurta semnificativ timpul de vânzare al proprietății tale.
Ne bucurăm că ai ajuns la finalul acestui articol. Dacă ți-a plăcut, te rugăm să lași un comentariu mai jos cu părerea ta. Acest lucru ne-ar putea ajuta în activitatea noastră în viitor. Iar daca mai cunoști și alte secrete care ar putea ajuta la vânzarea unei proprietăți, te rugăm să le împărtășești cu noi mai jos în comentarii.